logo

מי מגיב פחות טוב לטיפול ביולוגי?

בנובמבר 2016 בכנס ריאומטולוגי שנתי, אשר התקיים בוושינגטון DC, הוצגו תוצאות מחקרים רבים בתחום של ankylosing spondylitis. עבודה אחת שנעשתה בשוויץ, בדקה שיעורh תגובה לטיפולים ביולוגיים בקבוצות חולים שונות. נעשתה השוואה בין קבוצות גברים ונשים, חולים עם מחלה מתקדמת (שרואים אותה בצילומי רנטגן רגילים, מסורתיים) וחולים עם מחלה יחסית חדשה (שרואים אותה בעיקר ב MRI). השתתפו במחקר מאות חולים.

התוצאה היתה מעניינת ביותר – נשים עם מחלה שנראית ב MRI בלבד ולא נראית בצילומי רנטגן מסורתיים מגיבות לטיפולים ביולוגיים פחות טוב מקבוצות אחרים.

לא ברור מה הסיבה לכך.

אחדים חושבים שהאבחנה יכולה להיות לא מדוייקת, ואולי MRI חיובי-כוזב גורם לכך שהאבחנה נעשית לעתים לאנשים ללא מחלה. כן, זה קורה לעתים, כ MRI בוודאי לא 100% מדוייק (אלא רק בכ70%), ואין אף בדיקה עם דיוק 100% לאבחנה של מחלת בכטרב. אבל אם כך – למה רק נשים לא מגיבות, וגברים כן?

אחרים חושבים שנשים רבות (יותר מגברים) יכולות לפתח תסמונת כאב כללית משנית למחלה דלקתית, והכאבים ממשיכים גם אחרי שדלקת נשלטת על ידי התרופה הביולוגית.

יש גם חוקרים שחושבים שהכאב במקרים אלה בא מדלקת גידים, אשר שכיחה יותר בנשים.

נושא זה מעניין ביותר, והאמת – לא ברור בכלל.

אנחנו רוצים לגלות למה נשים מגיבות פחות טוב לטיפולים ביולוגיים ומזמינים את כל החולות (וגם את החולים) שלא הגיבו בכלל לפחות ל2 טיפולים ביולוגיים להשתתף! אם נבין – נעזור לעצמנו ולאחרים! כדי להשתתף – בבקשה ליצור קשר דרך AnkylosingSpondylitis.co.il@gmail.com

2 קוראים אהבו את המאמר